lauantai 27. heinäkuuta 2013

Minun muotopuutarha

Suuri haaveeni ja pitkän suunnittelun tulos alkaa pian näyttämään jo siltä miltä pitääkin. Muotopuutarhalta. Istutusalueiden reunustavan materiaalin miettiminen kesti vuoden ja päädyttiin lopulta siihen ns.ilmaiseen vaihtoehtoon eli luonnonkiviin. Ilmaisia ne eivät kyllä suinkaan ole, koska aika on rahaa tämmöisessä perheessä jossa on yksi 2-vuotias taapero ja toinen 4kk:n ikäinen pötkylä.


Aloitettiin istutusalueiden reunustamisesta, koska halusin tälle kesälle yhden alueen sitä myöten valmiiksi että siihen voi istuttaa jo jotain.
Laskin, että yhteen alueeseen tulee n. 10m3 multaa. Täytin nyt alkuun tuon alueen osittain ( kymmeniä kottikärrykuormia..!), ehkä n. 1/3 ja pakkohan siihen oli heti laittaa muutamia kasveja. Paikka on tosi aurinkoinen ja sitä myöten kovin helteinen, joten siinä ei ihan kaikki kukkaset menesty. Istutin kokeeksi vain muutamaa lajia ja 1-3 kpl/laji. Punaisena lankana on, että alueisiin tulee ainoastaan vaaleanpunaisen, valkoisen ja vähän myös liilan erisävyissä kukkivia kukkia. Tyyliä otetaan reippaasti englantilaisesta gottage gardenista..!

Viime vuonna toripäiviltä ostettu sitruunatimjami osottautui hyväksi hankinnaksi, se on kymmenkertaistunut kokonsa puolesta vain vuodessa! Siinä on myös kauniit liilat kukat jotka houkuttelee perhosia. Ja tuoksu on voimakkaan sitruunainen, me likey!

Sitruunatimjamin vieressä on kaksi yrtti-iisoa, jotka ovat myös hyviä perhoskasveja. Yrtti-iiso on tuoksultaan voimakkaan aniksinen. Sen lehdet sopii kuivattuna teehen, jos tykkäilee aniksen mausta. Minä en. Hommasin ne ainoastaan tuon perhoshoukutuksen vuoksi.

Reunuskasveiksi valikoin nyt alkuun sammalleimua "White Delight"  jota on osassa alueen reunoista. Mietin ja sottailen vielä mitä loppu reunoille tulee..jotain vaaleanpunaista ainakin :)

Lisäksi alueessa on "Lollipop" liljaa, pionit "Jadwiga" ja "Ursynow", neidonruusu "Maiden's Blush" ja tähkätädyke "Icicle" ja harmaakurjenpolvea "Ballerina".

Kova hinku olisi ostella kaupat tyhjiksi perennoista, kun tilaa olisi laittaa vaikka sun mitä! Ja jälleen koetellaan tämän rouvan malttia..

Ja lopuksi vielä laatoista..Laatoitetut polut tulevat neljään suuntaan ja niissä kivenä on LAKA:n antiikkikivi punaisen sävyisenä. Ympyrä keskellä tulee LAKA:n mukula kaarresarjalla jota on tähän mennessä mennyt kolme sarjaa, kaksi punaista ja yksi harmaa. Katsotaan nyt miten paljon kiviä vielä kuluu..laskuvirheet kun ovat olleet mukana tässä projektissa ihan alusta saakka.


Vinkkejä, neuvoja ja mielipiteitä otetaan vastaan! 

Kivaa lauantai-iltaa!4 kommenttia:

  1. Hei luonnonkiviä, englantilainen cottage-garden ja vaanha kansakoulu... me like! Jään seurailemaan:)

    VastaaPoista
  2. Vautsi =) Todella upea muototarha tuloillaan. Löysin blogisi tuolta bloglovinin puolelta - onneksi =)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Hernepensaskujanteen Johanna! :) Teillä on myös aivan ihanan näköistä! Olet tervetullut seuraamaan muotopuutarhamme valmistumista.

    VastaaPoista

Kiva kun jätit kommentin!